HEMŞİRE

Hemşire, hastaların sağlık bakımını sağlayan, onların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına cevap veren ve tıbbi tedavileri uygulayan sağlık profesyonelidir. Hemşireler, hastaneler, klinikler, huzurevleri ve toplum sağlığı merkezleri gibi çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Görevleri arasında hastalara ilaç vermek, yaraları temizlemek, sağlık durumlarını izlemek, hastalık belirtilerini değerlendirmek ve hastaları tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmek yer alır. Ayrıca, hemşireler, doktorlar ve diğer sağlık profesyonelleriyle işbirliği içinde çalışarak hastaların sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmalarını sağlarlar.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

S,I,C (Sosyal, Araştırmacı, Geleneksel)

ÇALIŞMA ORTAMI

Hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri, evde bakım hizmetleri, yaşlı bakım evleri

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Düşük (%0-10, hasta bakımı genellikle fiziksel varlık gerektirir; ancak bazı danışmanlık ve yönetim görevleri uzaktan yapılabilir)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

İstikrarlı Büyüme (Yaşlanan nüfus, artan sağlık hizmetleri ihtiyacı ve sağlık sektörü genelindeki genişleme nedeniyle)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
%96  Her gün Yüz Yüze Görüşmeler — Bu işte bireylerle veya ekiplerle ne sıklıkla yüz yüze görüşmeniz gerekiyor?
%96  Her gün Telefon — Bu işte ne sıklıkla telefon görüşmeleri yapıyorsunuz?
%91  Son derece önemli İş Grubu veya Ekip ile Çalışmak — Bu işte başkalarıyla bir grup veya ekip halinde çalışmak ne kadar önemlidir?
%91  Başkalarıyla sürekli temas halinde olmak Başkalarıyla İletişim — Bu iş, çalışanın işini yerine getirebilmesi için başkalarıyla ne kadar iletişim halinde olmasını (yüz yüze, telefonla veya başka şekilde) gerektiriyor?
%83  Her gün Kapalı Alanda, Çevresel Kontrollü — Bu iş ne sıklıkla çevresel olarak kontrol edilen koşullarda, kapalı alanda çalışmayı gerektiriyor?
%74  Son derece önemli
%12  Önemli
Dış Müşterilerle Başa Çıkmak — Bu işte dış müşterilerle veya halkla çalışmak ne kadar önemli?
%58  Son derece önemli
%29  Çok önemli
%13  Önemli
Başkalarını Koordine Etmek veya Liderlik Etmek — Bu işte iş faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde başkalarını koordine etmek veya liderlik etmek ne kadar önemlidir?
%58  Son derece önemli
%31  Çok önemli
Kesin veya Doğru Olmanın Önemi — Bu işi yaparken çok kesin veya son derece doğru olmak ne kadar önemli?
%79  Her gün
%15  Asla
Elektronik Posta — Bu işte elektronik postayı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?
%55  Çok önemli sonuçlar
%27  Önemli sonuçlar
%11  Orta sonuçlar
Kararlarınızın İş Arkadaşlarınız veya Şirket Sonuçları Üzerindeki Etkisi — Kararlarınız genellikle diğer insanlar veya işverenin imajı, itibarı veya finansal kaynakları üzerinde nasıl sonuçlar doğuruyor?
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%99
Başkalarına Yardım Etmek ve Bakım Sağlamak — İş arkadaşları, müşteriler veya hastalar gibi başkalarına kişisel yardım, tıbbi bakım, duygusal destek veya diğer kişisel bakımları sağlamak.
%97
Bilgilerin Belgelenmesi/Kaydedilmesi — Bilgilerin yazılı veya elektronik/manyetik biçimde girilmesi, yazıya geçirilmesi, kaydedilmesi, depolanması veya muhafaza edilmesi.
%94
Bilgi Edinme — Tüm ilgili kaynaklardan bilgi gözlemleme, alma ve başka şekillerde elde etme.
%91
İlgili Bilgiyi Güncelleme ve Kullanma — Teknik olarak güncel kalmak ve yeni bilgiyi işinize uygulamak.
%90
Yöneticiler, Akranlar veya Astlarla İletişim Kurma — Yöneticilere, iş arkadaşlarına ve astlara telefonla, yazılı olarak, e-posta yoluyla veya şahsen bilgi sağlamak.
%89
Nesneleri, Eylemleri ve Olayları Tanımlama — Bilgileri kategorilere ayırarak, tahmin ederek, farklılıkları veya benzerlikleri fark ederek ve koşullardaki veya olaylardaki değişiklikleri saptayarak tanımlama.
%89
Karar Alma ve Sorun Çözme — En iyi çözümü seçmek ve sorunları çözmek için bilgileri analiz etmek ve sonuçları değerlendirmek.
%89
Genel Fiziksel Aktiviteleri Gerçekleştirme — Tırmanma, kaldırma, denge kurma, yürüme, eğilme ve malzeme taşıma gibi kollarınızı ve bacaklarınızı önemli ölçüde kullanmanızı ve tüm vücudunuzu hareket ettirmenizi gerektiren fiziksel aktiviteleri gerçekleştirme.
%88
Standartlara Uygunluğu Belirlemek İçin Bilgilerin Değerlendirilmesi — Olayların veya süreçlerin yasalara, düzenlemelere veya standartlara uygun olup olmadığını belirlemek için ilgili bilgileri ve bireysel yargıyı kullanma.
%88
İşleri Organize Etme, Planlama ve Önceliklendirme — İşlerinizi önceliklendirmek, organize etmek ve tamamlamak için belirli hedefler ve planlar geliştirmek.
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%94
Hastaların tıbbi bilgilerini ve hayati bulgularını kaydetmek.
%93
Hastalara ilaç verin ve hastaları reaksiyonlar veya yan etkiler açısından izlemek.
%92
Doğru, ayrıntılı raporlar ve kayıtlar tutmak.
%90
Hastaların semptomlarını veya durumlarındaki değişiklikleri izlemek, kaydetmek ve raporlamak.
%89
Okul, hastane veya sanayi gibi yerlerde sağlık hizmeti, ilk yardım, aşılama veya iyileşme veya rehabilitasyon sürecinde destek sağlamak.
%87
Hasta bakım planlarını değerlendirmek, planlamak, uygulamak veya ölçmek için sağlık ekibi üyeleriyle istişare etmek ve koordinasyon sağlamak.
%87
Daha az vasıflı hemşirelik veya sağlık personelini yönetmek veya denetlemek ya da belirli bir birimi denetlemek.
%86
Hastanın diyeti ve fiziksel aktivitesi dahil olmak üzere bakımının tüm yönlerini izlemek.
%84
Bireylere, ailelere veya diğer gruplara sağlık eğitimi, hastalık önleme veya doğum gibi konularda eğitim verin ve sağlık iyileştirme programları geliştirmek.
%84
Hastaların tepkileri ve durumları doğrultusunda hasta tedavi planlarını değiştirmek.
Teknoloji Becerileri
  • Kategorizasyon veya sınıflandırma yazılımı
  • Bulut tabanlı veri erişimi ve paylaşım yazılımı
  • Veritabanı kullanıcı arayüzü ve sorgu yazılımı
  • Elektronik posta yazılımı
  • İnsan kaynakları yazılımı
  • Tıbbi yazılım
  • E-tablo yazılımı
  • Görüntülü konferans yazılımı
  • Video oluşturma ve düzenleme yazılımı
  • Kelime işleme yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Akut bakım fetal veya maternal izleme üniteleri — Bilimeterler; Fetal monitörler; Fetal kafa derisi elektrotları
  • Genel kullanım için tanısal veya girişimsel vasküler kateterler — Anjiyokatlar; Pulmoner arter kateterleri
  • Elektrocerrahi veya elektrokoter ekipmanı — Elektrocerrahi cihazları; Topraklama pedleri; Döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü LEEP ekipmanı
  • Endoskopik hemostatik balonlar veya iğneler veya tüpler veya aksesuarlar — Kavisli hemostatlar; Hemostatlar; Düz hemostatlar
  • Glikoz monitörleri veya ölçüm cihazları — Kılcal glikoz monitörleri; Glikoz test ekipmanı
  • Manuel resüsitatörler — Manuel resüsitasyon çantaları; Elle çalıştırılan oksijen beslemeli resüsitatörler
  • Tıbbi veya cerrahi emme veya vakum cihazları — Burun emme ekipmanı; Ağız emme ekipmanı; Emme ekipmanı; Trakeal emme ekipmanı
  • Tıbbi oksijen maskeleri veya parçaları — Tekrar soluma özelliği olmayan maskeler; Kısmi maskeler; Ventimasks
  • Periferik olarak yerleştirilen santral kateterler PICC — Çift lümenli kateterler; Periferik anjiyokatlar; Tek lümenli kateterler; Üç lümenli kateterler
  • Refleks çekiçleri veya tokmaklar — Vurmalı çekiçler; Refleks çekiçleri

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%78
Sosyal Algılama — Başkalarının tepkilerinin farkında olmak ve neden öyle tepki verdiklerini anlamak.
%75
Etkin Dinleme — Başkalarının söylediklerine tüm dikkatinizi vermek, vurgulanan noktaları anlamak için zaman ayırmak, uygun durumlarda soru sormak ve uygunsuz zamanlarda sözünü kesmemek.
%75
Koordinasyon — Eylemleri başkalarının eylemlerine göre ayarlamak.
%75
Eleştirel Düşünme — Alternatif çözümlerin, sonuçların veya sorunlara yönelik yaklaşımların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mantık ve muhakeme kullanma.
%75
Hizmet Odaklılık — İnsanlara yardım etmenin yollarını aktif olarak aramak.
%75
Konuşma — Bilgiyi etkili bir şekilde iletmek için başkalarıyla konuşmak.
%72
Yargılama ve Karar Verme — Olası eylemlerin göreceli maliyet ve faydalarını göz önünde bulundurarak en uygun olanı seçmek.
%72
Okuma Anlama — İşle ilgili belgelerdeki yazılı cümleleri ve paragrafları anlama.
%69
İzleme — İyileştirmeler yapmak veya düzeltici eylemlerde bulunmak amacıyla kendinizin, diğer bireylerin veya kuruluşların performansını izlemek/değerlendirmek.
%69
Yazma — Hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun olarak yazılı olarak etkili bir şekilde iletişim kurmak.
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%90
Psikoloji — İnsan davranışı ve performansı bilgisi; yetenek, kişilik ve ilgi alanlarındaki bireysel farklılıklar; öğrenme ve motivasyon; psikolojik araştırma yöntemleri; davranışsal ve duygusal bozuklukların değerlendirilmesi ve tedavisi.
%85
Müşteri ve Kişisel Hizmet — Müşteri ve kişisel hizmetler sağlama prensipleri ve süreçleri bilgisi. Buna müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, hizmetler için kalite standartlarının karşılanması ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi dahildir.
%84
Tıp ve Diş Hekimliği — İnsan yaralanmalarını, hastalıklarını ve deformitelerini teşhis etmek ve tedavi etmek için gereken bilgi ve tekniklerin bilgisi. Bu, semptomları, tedavi alternatiflerini, ilaç özelliklerini ve etkileşimlerini ve önleyici sağlık bakım önlemlerini içerir.
%80
İngilizce Dili — Kelimelerin anlamı ve yazımı, kompozisyon kuralları ve dil bilgisi dahil olmak üzere İngilizce dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi.
%64
İdari — Kelime işleme, dosya ve kayıt yönetimi, stenografi ve transkripsiyon, form tasarımı ve işyeri terminolojisi gibi idari ve ofis prosedürleri ve sistemleri hakkında bilgi.
%61
Matematik — Aritmetik, cebir, geometri, kalkülüs, istatistik ve bunların uygulamaları bilgisi.
%61
Terapi ve Danışmanlık — Fiziksel ve ruhsal işlev bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu ile kariyer danışmanlığı ve rehberliği için ilkeler, yöntemler ve prosedürler bilgisi.
%57
Yönetim ve İdare — Stratejik planlama, kaynak tahsisi, insan kaynakları modellemesi, liderlik tekniği, üretim yöntemleri ve insan ve kaynakların koordinasyonunda yer alan iş ve yönetim prensipleri bilgisi.
%55
Eğitim ve Öğretim — Müfredat ve öğretim tasarımı, bireylere ve gruplara yönelik öğretim ve eğitim ile öğretim etkilerinin ölçülmesi için ilke ve yöntemler bilgisi.
%53
Kamu Güvenliği ve Emniyeti — İnsanların, verilerin, mülklerin ve kurumların korunması için etkili yerel, eyalet veya ulusal güvenlik operasyonlarını teşvik etmek amacıyla ilgili ekipman, politikalar, prosedürler ve stratejiler hakkında bilgi.
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%78
Tümdengelimli Muhakeme — Genel kuralları belirli sorunlara uygulayarak mantıklı cevaplar üretebilme yeteneği.
%78
Sorun Duyarlılığı — Bir şeyin ne zaman yanlış olduğunu veya yanlış gitme olasılığının ne zaman olduğunu söyleyebilme yeteneği. Sorunu çözmeyi içermez, yalnızca bir sorun olduğunu fark etmeyi içerir.
%75
Tümevarımsal Muhakeme — Genel kurallar veya sonuçlar oluşturmak için bilgi parçalarını birleştirme yeteneği (görünüşte ilgisiz olaylar arasında ilişki bulmayı içerir).
%75
Sözlü Anlama — Konuşulan sözcükler ve cümleler aracılığıyla sunulan bilgi ve fikirleri dinleme ve anlama yeteneği.
%75
Sözlü İfade — Bilgi ve fikirleri konuşarak başkalarına aktarabilme yeteneği.
%75
Yazılı Anlama — Yazılı olarak sunulan bilgi ve fikirleri okuyup anlama yeteneği.
%72
Bilgi Sıralaması — Şeyleri veya eylemleri belirli bir kurala veya kurallar kümesine göre (örneğin, sayı, harf, sözcük, resim, matematiksel işlem kalıpları) belirli bir düzen veya örüntüde düzenleme yeteneği.
%72
Yakın Görüş — Yakın mesafeden (gözlemciden birkaç metre uzakta) detayları görebilme yeteneği.
%72
Konuşma Netliği — Başkalarının sizi anlayabileceği şekilde net konuşabilme yeteneği.
%69
Konuşma Tanıma — Başka bir kişinin konuşmasını tanımlama ve anlama yeteneği.
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%77
Sosyal — İş, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, destek olmayı veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
%64
Araştırmacı — Çalışma, cansız nesneleri, canlı organizmaları, hastalıkları veya diğer bozulma biçimlerini veya insan davranışlarını incelemeyi ve araştırmayı içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşam, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmeti alanlarında bulunabilir.
%60
Geleneksel — İş, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için prosedürleri ve düzenlemeleri takip etmeyi içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işi, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%44
Gerçekçi — İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanması, inşa edilmesi veya onarılması, fiziksel aktivitede bulunulması veya açık havada çalışılması anlamına gelir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işçiliği, ulaşım, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%21
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetme, pazarlık etme, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve yasal durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya danışmanlık yapmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle iş girişimleri, satış, pazarlama/reklamcılık, finans, yönetim/idare, profesyonel danışmanlık, halk önünde konuşma, siyaset veya hukuk ile ilişkilendirilir.
%5
Sanatsal — Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesnelerin ve malzemelerin tasarımına sanatsal prensipler uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, sahne sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%89
İlişkiler — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların başkalarına hizmet etmelerine ve iş arkadaşlarıyla dostça ve rekabetsiz bir ortamda çalışmalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar İş Arkadaşları, Ahlaki Değerler ve Sosyal Hizmettir.
%83
Destek — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların arkasında duran destekleyici bir yönetim sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Şirket Politikaları, Denetim: İnsan İlişkileri ve Denetim: Tekniktir.
%72
Başarı — Bu iş değerini karşılayan meslekler sonuç odaklıdır ve çalışanların en güçlü yeteneklerini kullanmalarına izin vererek onlara bir başarı hissi verir. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yetenek Kullanımı ve Başarıdır.
%72
Bağımsızlık — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların kendi başlarına çalışıp karar almalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yaratıcılık, Sorumluluk ve Özerkliktir.
%64
Çalışma Koşulları — Bu iş değerini karşılayan meslekler iş güvenliği ve iyi çalışma koşulları sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Aktivite, Tazminat, Bağımsızlık, Güvenlik, Çeşitlilik ve Çalışma Koşullarıdır.
%61
Tanınma — Bu iş değerini karşılayan meslekler ilerleme, liderlik potansiyeli sunar ve sıklıkla prestijli kabul edilir. Karşılık gelen ihtiyaçlar İlerleme, Yetki, Tanınma ve Sosyal Statü’dür.
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%91
Güvenilirlik — İş, güvenilir, sorumluluk sahibi ve sorumluluk sahibi olmayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektirir.
%89
Detaylara Dikkat — İş, detaylara dikkat etmeyi ve iş görevlerini tamamlamada titiz olmayı gerektirir.
%89
İşbirliği — İş, işte başkalarıyla iyi geçinmeyi ve iyi huylu, işbirliğine dayalı bir tutum sergilemeyi gerektirir.
%87
Başkalarına Karşı İlgilenmek — İş, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına karşı duyarlı olmayı, iş başında anlayışlı ve yardımsever olmayı gerektirir.
%87
Dürüstlük — İş, dürüst ve etik olmayı gerektirir.
%87
Stres Toleransı — İş, eleştiriyi kabul etmeyi ve yüksek stresli durumlarla sakin ve etkili bir şekilde başa çıkmayı gerektirir.
%84
Uyum Sağlayabilme/Esneklik — İş, değişime (olumlu veya olumsuz) ve iş yerinde önemli çeşitliliğe açık olmayı gerektirir.
%84
İnisiyatif — İş, sorumluluk ve zorlukları üstlenmeye istekli olmayı gerektirir.
%79
Özdenetim — İş, çok zor durumlarda bile soğukkanlılığı korumayı, duyguları kontrol altında tutmayı, öfkeyi kontrol etmeyi ve saldırgan davranışlardan kaçınmayı gerektirir.
%78
Bağımsızlık — İş, kişinin kendi iş yapma yollarını geliştirmesini, çok az veya hiç denetim olmadan kendini yönlendirmesini ve işleri halletmek için kendine güvenmesini gerektirir.
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Hemşire olarak, hastaların sağlık bakımını üstlenmeli ve onlara tıbbi prosedürler sırasında destek olmalısınız.
  2. Hastaların tıbbi durumlarını izlemeli, semptomlarını kaydetmeli ve ilgili sağlık profesyonellerine bilgi vermeli ve doktorların tedavi planlarını uygulamalısınız.
  3. Hastaların ve ailelerinin eğitimiyle ilgilenerek, hastalık yönetimi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hakkında bilgi vermeli ve onları bilinçlendirmelisiniz.
  4. Acil durumlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmeli ve yaşamsal belirtileri izleyerek gerektiğinde ilgili müdahaleleri yapmalısınız.
  5. Hastaların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına duyarlı olmalı ve onlara empatik bir şekilde yaklaşmalısınız.
  6. Çeşitli tıbbi ekipmanları ve teknolojiyi kullanarak hasta bakımını verimli bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.
  7. Enfeksiyon kontrol standartlarına ve prosedürlerine uygun olarak çalışmalı ve hem kendinizin hem de hastaların güvenliğini sağlamalısınız.
  8. Ekip içinde işbirliği yaparak diğer sağlık çalışanlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalı ve hasta bakımında bütünlük sağlamalısınız.
  9. Hemşirelik pratiğindeki güncel gelişmeleri takip etmeli ve mesleki bilgi ve becerilerinizi sürekli geliştirmelisiniz.
  10. Uzun saatler ve bazen zorlu koşullar altında çalışmaya hazır olmalı ve fiziksel olarak dayanıklı olmalısınız.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.