DANSÇI

Dansçı, duyguları, hikayeleri ve fikirleri hareket ve ritim yoluyla ifade eden performans sanatçısıdır. Profesyonel dansçılar, çeşitli dans stillerinde (bale, modern dans, hip-hop, halk dansları, vb.) eğitim alarak sahne performansları sergilerler. Koreografilerin prova edilmesi, performanslarda yer alınması ve sürekli olarak fiziksel kondisyonlarını korumak için antrenman yaparlar. Dansçılar, tiyatrolar, müzikaller, televizyon programları, konserler ve dans topluluklarında çalışarak izleyicilere sanatsal ve estetik deneyimler sunarlar.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

A,R,S (Sanatsal, Gerçekçi, Sosyal)

ÇALIŞMA ORTAMI

Tiyatro ve performans sahneleri, dans stüdyoları, okullar, eğlence mekanları

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Düşük (%10-20, çevrimiçi dans dersleri ve antrenmanlar için)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

İstikrarlı Büyüme (Sanat ve eğlence sektörüne olan ilginin devam etmesi, dans eğitiminin yaygınlaşması ve çeşitli kültürel etkinliklerde dansın önemli bir yer tutması nedeniyle)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
%91  Çok yakın (dokunmaya yakın) Fiziksel Yakınlık — Bu iş, çalışanın iş görevlerini diğer insanlara yakın fiziksel mesafede yerine getirmesini ne ölçüde gerektiriyor?
%85  Başkalarıyla sürekli temas halinde olmak Başkalarıyla İletişim — Bu iş, çalışanın işini yerine getirebilmesi için başkalarıyla ne kadar iletişim halinde olmasını (yüz yüze, telefonla veya başka şekilde) gerektiriyor?
%84  Her gün Kapalı Alanda, Çevresel Kontrollü — Bu iş ne sıklıkla çevresel olarak kontrol edilen koşullarda, kapalı alanda çalışmayı gerektiriyor?
%84  Her gün Yüz Yüze Görüşmeler — Bu işte bireylerle veya ekiplerle ne sıklıkla yüz yüze görüşmeniz gerekiyor?
%76  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%17  Zamanın yarısından fazlası
Vücudunuzu Eğmek veya Çevirmek İçin Zaman Harcayın — Bu iş vücudunuzu ne kadar eğmenizi veya çevirmenizi gerektiriyor?
%69  Son derece önemli
%21  Çok önemli
İş Grubu veya Ekip ile Çalışmak — Bu işte başkalarıyla bir grup veya ekip halinde çalışmak ne kadar önemlidir?
%60  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%17  Zamanın yarısından fazlası
%23  Zamanın yaklaşık yarısı
Tekrarlayan Hareketler Yapmaya Zaman Ayırın — Bu iş tekrarlayan hareketler yapmayı ne kadar gerektiriyor?
%49  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%34  Zamanın yarısından fazlası
%17  Zamanın yaklaşık yarısı
Ayakta Zaman Geçirin — Bu iş ne kadar ayakta durmayı gerektiriyor?
%58  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%16  Zamanın yarısından fazlası
%19  Zamanın yaklaşık yarısı
Dengenizi Korumaya veya Yeniden Kazanmaya Zaman Ayırın — Bu iş dengenizi korumanızı veya yeniden kazanmanızı ne kadar gerektiriyor?
%51  Son derece rekabetçi
%30  Yüksek rekabetçi
Rekabet Düzeyi — Bu iş, çalışanın rekabet etmesini veya rekabet baskılarının farkında olmasını ne ölçüde gerektiriyor?
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%88
Genel Fiziksel Aktiviteleri Gerçekleştirme — Tırmanma, kaldırma, denge kurma, yürüme, eğilme ve malzeme taşıma gibi kollarınızı ve bacaklarınızı önemli ölçüde kullanmanızı ve tüm vücudunuzu hareket ettirmenizi gerektiren fiziksel aktiviteleri gerçekleştirme.
%78
Bilgi Edinme — Tüm ilgili kaynaklardan bilgi gözlemleme, alma ve başka şekillerde edinme.
%74
Halk İçin Performans Sergilemek veya Halkla Doğrudan Çalışmak — İnsanlar için performans sergilemek veya halkla doğrudan ilişki kurmak. Buna restoranlarda ve mağazalarda müşterilere hizmet etmek ve müşterileri veya misafirleri karşılamak dahildir.
%65
Kişilerarası İlişkiler Kurmak ve Sürdürmek — Başkalarıyla yapıcı ve işbirlikçi çalışma ilişkileri geliştirmek ve bunları zaman içinde sürdürmek.
%59
Yaratıcı Düşünme — Sanatsal katkılar da dahil olmak üzere yeni uygulamalar, fikirler, ilişkiler, sistemler veya ürünler geliştirmek, tasarlamak veya yaratmak.
%56
Yöneticiler, Akranlar veya Astlarla İletişim Kurma — Yöneticilere, iş arkadaşlarına ve astlara telefonla, yazılı olarak, e-posta yoluyla veya şahsen bilgi sağlamak.
%52
Nesneleri, Eylemleri ve Olayları Tanımlama — Bilgileri kategorilere ayırarak, tahmin ederek, farklılıkları veya benzerlikleri fark ederek ve koşullardaki veya olaylardaki değişiklikleri saptayarak tanımlama.
%51
İşleri Organize Etme, Planlama ve Öncelik Sırasına Koyma — İşlerinizi öncelik sırasına koymak, organize etmek ve tamamlamak için belirli hedefler ve planlar geliştirmek.
%45
Ekip Geliştirme ve Oluşturma — Ekip üyeleri arasında karşılıklı güveni, saygıyı ve işbirliğini teşvik etmek ve oluşturmak.
%40
Nesneleri Taşıma ve Hareket Ettirme — Malzemeleri taşıma, yerleştirme, konumlandırma ve hareket ettirme ve nesneleri manipüle etmede elleri ve kolları kullanma.
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%88
Rollerde gerekli olan dans hareketlerini çalışın ve pratik yapmak.
%84
Vücut hareketlerinizi müzik eşliğindeki ritimle uyumlu hale getimek.
%82
Yüksek seviyede teknik yeterlilik, fiziksel yetenek ve fiziksel zindeliğinizi korumak için eğitim almak, egzersiz yapmak ve dans derslerine katılmak.
%82
Dansınızı partnerlerinizle veya dans topluluklarınızla koordineli bir şekilde yapmak.
%78
Fiziksel yetenekleriniz ve sınırlarınız konusunda kendinizi anlamak ve buna göre dans stilleri seçmek.
%78
Klasik, modern veya akrobatik dansları prodüksiyonlarda sergileyerek, hikayeleri, ritmi ve sesi bedenleriyle ifade ederler.
%78
Dans adımlarını iyileştirmek veya değiştirmek için koreograflarla işbirliği yapmak.
%76
Dans rolleri veya dans topluluklarına üyelik için seçmelere katılmak.
%67
Dans gösterileriyle ilgili kostüm provalarına, fotoğraf çekimlerine ve makyaj görüşmelerine katılmak.
%59
Güncel trendlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için dans alanını takip etmek.
Teknoloji Becerileri
  • Elektronik posta yazılımı
  • Dosya sistemi yazılımı
  • Grafik veya fotoğraf görüntüleme yazılımı
  • Bilgi alma veya arama yazılımı
  • İnternet tarayıcı yazılımı
  • Office paketi yazılımı
  • Video oluşturma ve düzenleme yazılımı
  • Web sayfası oluşturma ve düzenleme yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Denge ekipmanı — Dans barları
  • Egzersiz topları — Denge topları
  • Erkek spor ayakkabıları — Erkek bale ayakkabıları; Erkek balo dans ayakkabıları; Erkek sosyal dans ayakkabıları; Erkek step ayakkabıları ; 5 tane daha
  • Dizüstü bilgisayarlar — Dizüstü bilgisayarlar
  • Kişisel bilgisayarlar
  • Taşınabilir stereo sistemleri — Çok hoparlörlü stereo sistemleri
  • Direnç bantları — Egzersiz bantları
  • Tablet bilgisayarlar
  • Kadın spor ayakkabıları — Pointe ayakkabıları; Kadın bale ayakkabıları; Kadın sosyal dans ayakkabıları; Kadın step ayakkabıları ; 6 tane daha

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%56
Etkin Dinleme — Başkalarının söylediklerine tüm dikkatinizi vermek, vurgulanan noktaları anlamak için zaman ayırmak, uygun durumlarda soru sormak ve uygunsuz zamanlarda sözünü kesmemek.
%50
Koordinasyon — Eylemleri başkalarının eylemlerine göre ayarlamak.
%50
Eleştirel Düşünme — Alternatif çözümlerin, sonuçların veya sorunlara yönelik yaklaşımların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mantık ve muhakeme kullanma.
%47
İzleme — İyileştirmeler yapmak veya düzeltici eylemlerde bulunmak amacıyla kendinizin, diğer bireylerin veya kuruluşların performansını izlemek/değerlendirmek. 
%47
Sosyal Algılama — Başkalarının tepkilerinin farkında olmak ve neden öyle tepki verdiklerini anlamak.
%47
Konuşma — Bilgiyi etkili bir şekilde iletmek için başkalarıyla konuşmak.
%47
Zaman Yönetimi — Kişinin kendi zamanını ve başkalarının zamanını yönetmesi.
%44
Aktif Öğrenme — Yeni bilgilerin hem mevcut hem de gelecekteki problem çözme ve karar alma üzerindeki etkilerini anlamak.
%44
Okuma Anlama — İşle ilgili belgelerdeki yazılı cümleleri ve paragrafları anlama.
%44
Hizmet Odaklılık — İnsanlara yardım etmenin yollarını aktif olarak aramak.
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%87
Güzel Sanatlar — Müzik, dans, görsel sanatlar, tiyatro ve heykel alanlarında eserler bestelemek, üretmek ve icra etmek için gerekli teori ve teknik bilgisi.
%63
İngilizce Dili — Kelimelerin anlamı ve yazımı, kompozisyon kuralları ve dil bilgisi dahil olmak üzere İngilizce dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi.
%48
Müşteri ve Kişisel Hizmet — Müşteri ve kişisel hizmetler sağlama prensipleri ve süreçleri bilgisi. Buna müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, hizmetler için kalite standartlarının karşılanması ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi dahildir.
%40
Matematik — Aritmetik, cebir, geometri, kalkülüs, istatistik ve bunların uygulamaları bilgisi.
%38
Taşımacılık — İnsanları veya malları hava, demir, deniz veya kara yoluyla taşıma prensipleri ve yöntemleri bilgisi, ilgili maliyetler ve faydalar da dahil.
%37
Psikoloji — İnsan davranışı ve performansı bilgisi; yetenek, kişilik ve ilgi alanlarındaki bireysel farklılıklar; öğrenme ve motivasyon; psikolojik araştırma yöntemleri; davranışsal ve duygusal bozuklukların değerlendirilmesi ve tedavisi.
%37
Satış ve Pazarlama — Ürün veya hizmetleri gösterme, tanıtma ve satma prensipleri ve yöntemleri bilgisi. Buna pazarlama stratejisi ve taktikleri, ürün tanıtımı, satış teknikleri ve satış kontrol sistemleri dahildir.
%36
Terapi ve Danışmanlık — Fiziksel ve ruhsal işlev bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu ile kariyer danışmanlığı ve rehberliği için ilkeler, yöntemler ve prosedürler bilgisi.
%35
Eğitim ve Öğretim — Müfredat ve öğretim tasarımı, bireylere ve gruplara yönelik öğretim ve eğitim ile öğretim etkilerinin ölçülmesi için ilke ve yöntemler bilgisi.
%33
Sosyoloji ve Antropoloji — Grup davranışı ve dinamikleri, toplumsal eğilimler ve etkiler, insan göçleri, etnik köken, kültürler ve bunların tarihi ve kökenleri hakkında bilgi.
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%94
Genel Vücut Koordinasyonu — Tüm vücut hareket halindeyken kollarınızın, bacaklarınızın ve gövdenizin hareketlerini koordine etme yeteneği.
%88
Esneklik Kapsamı — Vücudunuz, kollarınız ve/veya bacaklarınızla eğilme, esneme, dönme veya uzanma yeteneği.
%81
Dinamik Güç — Kas kuvvetini zaman içinde tekrar tekrar veya sürekli olarak uygulama yeteneği. Bu, kas dayanıklılığını ve kas yorgunluğuna karşı direnci içerir.
%81
Dayanıklılık — Uzun süreler boyunca soluk soluğa kalmadan fiziksel olarak kendinizi zorlayabilme yeteneği.
%78
Gövde Gücü — Karın ve alt sırt kaslarınızı, zaman içinde “pes etmeden” veya yorulmadan vücudun bir bölümünü tekrar tekrar veya sürekli olarak desteklemek için kullanabilme yeteneği.
%75
Brüt Vücut Dengesi — Vücudunuzun dengesini koruyabilme veya yeniden kazanabilme veya dengesiz bir pozisyondayken dik kalabilme yeteneği.
%66
Dinamik Esneklik — Vücudunuzu, kollarınızı ve/veya bacaklarınızı hızlı ve tekrarlı bir şekilde bükebilme, uzatabilme, döndürebilme veya uzatabilme yeteneği.
%66
Çok Uzuvlu Koordinasyon — Otururken, ayakta dururken veya uzanırken iki veya daha fazla uzvu (örneğin, iki kol, iki bacak veya bir bacak ve bir kol) koordine etme yeteneği. Tüm vücut hareket halindeyken aktiviteleri gerçekleştirmeyi içermez.
%66
Statik Güç — Nesneleri kaldırmak, itmek, çekmek veya taşımak için maksimum kas kuvvetini uygulayabilme yeteneği.
%63
Sözlü Anlama — Konuşulan sözcükler ve cümleler aracılığıyla sunulan bilgi ve fikirleri dinleme ve anlama yeteneği.
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%89
Sanatsal — Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesnelerin ve malzemelerin tasarımına sanatsal prensipler uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, sahne sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
%63
Gerçekçi — İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanması, inşa edilmesi veya onarılması, fiziksel aktivitede bulunulması veya açık havada çalışılması anlamına gelir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işçiliği, ulaşım, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%45
Sosyal — İş, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, destek olmayı veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
%38
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetme, pazarlık etme, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve yasal durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya danışmanlık yapmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle iş girişimleri, satış, pazarlama/reklamcılık, finans, yönetim/idare, profesyonel danışmanlık, halk önünde konuşma, siyaset veya hukuk ile ilişkilendirilir.
%11
Geleneksel — İş, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için prosedürleri ve düzenlemeleri takip etmeyi içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işi, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%7
Araştırmacı — Çalışma, cansız nesneleri, canlı organizmaları, hastalıkları veya diğer bozulma biçimlerini veya insan davranışlarını incelemeyi ve araştırmayı içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşam, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmeti alanlarında bulunabilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%72
Başarı — Bu iş değerini karşılayan meslekler sonuç odaklıdır ve çalışanların en güçlü yeteneklerini kullanmalarına izin vererek onlara bir başarı hissi verir. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yetenek Kullanımı ve Başarıdır.
%67
İlişkiler — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların başkalarına hizmet etmelerine ve iş arkadaşlarıyla dostça ve rekabetsiz bir ortamda çalışmalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar İş Arkadaşları, Ahlaki Değerler ve Sosyal Hizmettir.
%50
Tanınma — Bu iş değerini karşılayan meslekler ilerleme, liderlik potansiyeli sunar ve sıklıkla prestijli kabul edilir. Karşılık gelen ihtiyaçlar İlerleme, Yetki, Tanınma ve Sosyal Statü’dür.
%50
Çalışma Koşulları — Bu iş değerini karşılayan meslekler iş güvenliği ve iyi çalışma koşulları sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Aktivite, Tazminat, Bağımsızlık, Güvenlik, Çeşitlilik ve Çalışma Koşullarıdır.
%45
Bağımsızlık — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların kendi başlarına çalışıp karar almalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yaratıcılık, Sorumluluk ve Özerkliktir.
%33
Destek — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların arkasında duran destekleyici bir yönetim sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Şirket Politikaları, Denetim: İnsan İlişkileri ve Denetim: Tekniktir.
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%89
Başarı/Çaba — İş, kişisel olarak zorlayıcı başarı hedefleri belirlemeyi ve bu hedefleri sürdürmeyi ve görevlerin üstesinden gelmek için çaba sarf etmeyi gerektirir.
%89
Azim — İş, engeller karşısında azim gerektirir.
%85
İşbirliği — İş, işte başkalarıyla iyi geçinmeyi ve iyi huylu, işbirliğine dayalı bir tutum sergilemeyi gerektirir.
%84
Detaylara Dikkat — İş, detaylara dikkat etmeyi ve iş görevlerini tamamlamada titiz olmayı gerektirir.
%84
İnisiyatif — İş, sorumluluk ve zorlukları üstlenmeye istekli olmayı gerektirir.
%83
Uyum Sağlayabilme/Esneklik — İş, değişime (olumlu veya olumsuz) ve iş yerinde önemli çeşitliliğe açık olmayı gerektirir.
%82
Güvenilirlik — İş, güvenilir, sorumluluk sahibi ve sorumluluk sahibi olmayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektirir.
%82
Stres Toleransı — İş, eleştiriyi kabul etmeyi ve yüksek stresli durumlarla sakin ve etkili bir şekilde başa çıkmayı gerektirir.
%76
Özdenetim — İş, çok zor durumlarda bile soğukkanlılığı korumayı, duyguları kontrol altında tutmayı, öfkeyi kontrol etmeyi ve saldırgan davranışlardan kaçınmayı gerektirir.
%74
Sosyal Yönelim — İş, tek başına çalışmaktansa başkalarıyla çalışmayı tercih etmeyi ve işte başkalarıyla kişisel olarak bağlantı kurmayı gerektirir.
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Dansçı olarak, çeşitli dans stillerini öğrenmeli ve performans sergilemelisiniz.
  2. Düzenli olarak antrenman yaparak fiziksel kondisyonunuzu ve teknik becerilerinizi geliştirmelisiniz.
  3. Dans koreografilerini ezberleyerek sahne performanslarına hazırlanmalısınız.
  4. Güçlü bir ritim duygusu ve müzikle uyum içinde olmalısınız.
  5. Esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon gibi fiziksel özelliklerinizi sürekli geliştirmelisiniz.
  6. Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve diğer dansçılarla uyumlu bir şekilde dans edebilmelisiniz.
  7. Performanslardan önce ısınma ve esneme egzersizleri yaparak sakatlanmaları önlemelisiniz.
  8. Farklı dans teknikleri ve stillerini öğrenerek repertuarınızı genişletmelisiniz.
  9. Kendinizi ifade etmek için dansın duygusal ve sanatsal yönlerini kullanmalısınız.
  10. Eleştirileri yapıcı bir şekilde değerlendirerek sürekli olarak kendinizi geliştirmelisiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.