ÇOCUK BAKIM UZMANI

Çocuk Bakım Uzmanı, çocukların fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için bakım ve eğitim hizmetleri sunan profesyoneldir. Bu uzmanlar, bebekler ve küçük çocuklar için güvenli ve besleyici bir ortam sağlar, onların günlük ihtiyaçlarını karşılar ve yaşlarına uygun eğitici aktiviteler planlar. Çocuk Bakım Uzmanları, çocukların gelişimsel kilometre taşlarını takip eder, ebeveynlere çocuk bakımı konusunda danışmanlık yapar ve çocukların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerini destekler.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

S,C,A (Sosyal, Geleneksel, Sanatsal)

ÇALIŞMA ORTAMI

Evler, kreşler, anaokulları, çocuk bakım merkezleri

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Yok (Çocuk bakımının fiziksel varlık ve doğrudan etkileşim gerektirmesi nedeniyle)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

İstikrarlı Büyüme (Çalışan ebeveynlerin sayısının artması ve çocuk bakım hizmetlerine olan talebin yükselmesi nedeniyle)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
%83  Başkalarıyla sürekli temas halinde olmak
%12  Çoğu zaman başkalarıyla iletişim halinde olmak
Başkalarıyla İletişim — Bu iş, çalışanın işini yerine getirebilmesi için başkalarıyla ne kadar iletişim halinde olmasını (yüz yüze, telefonla veya başka şekilde) gerektiriyor?
%81  Her gün
%12  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
Yüz Yüze Görüşmeler — Bu işte bireylerle veya ekiplerle ne sıklıkla yüz yüze görüşmeniz gerekiyor?
%65  Son derece önemli
%24  Çok önemli
İş Grubu veya Ekip ile Çalışmak — Bu işte başkalarıyla bir grup veya ekip halinde çalışmak ne kadar önemlidir?
%51  Çok yakın (dokunmaya yakın)
%32  Orta derecede yakın (kol mesafesinde)
Fiziksel Yakınlık — Bu iş, çalışanın iş görevlerini diğer insanlara yakın fiziksel mesafede yerine getirmesini ne ölçüde gerektiriyor?
%77  Her gün
%19  Asla
Kapalı Alanda, Çevresel Kontrollü — Bu iş ne sıklıkla çevresel olarak kontrol edilen koşullarda, kapalı alanda çalışmayı gerektiriyor?
%36  Çok fazla özgürlük
%42  Biraz özgürlük
%15  Sınırlı özgürlük
Yapılandırılmış ve Yapılandırılmamış Çalışma — Bu iş, çalışanın görevleri, öncelikleri ve hedefleri belirlemesine izin vermek yerine, çalışan için ne ölçüde yapılandırılmıştır?
%28  Çok fazla özgürlük
%54  Biraz özgürlük
%14  Sınırlı özgürlük
Karar Alma Özgürlüğü — İş, denetim olmaksızın ne kadar karar alma özgürlüğü sunuyor?
%42  Çok yüksek sorumluluk
%26  Büyük sorumluluk
%19  Orta sorumluluk
Başkalarının Sağlığından ve Güvenliğinden Sorumlu Olmak — Bu işte başkalarının sağlığı ve güvenliğinden ne kadar sorumlusunuz?
%24  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%24  Zamanın yarısından fazlası
%48  Zamanın yaklaşık yarısı
Ayakta Zaman Geçirin — Bu iş ne kadar ayakta durmayı gerektiriyor?
%31  Son derece önemli
%19  Çok önemli
%34  Önemli
Başkalarını Koordine Etmek veya Liderlik Etmek — Bu işte iş faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde başkalarını koordine etmek veya liderlik etmek ne kadar önemlidir?
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%80
Başkalarına Yardım Etmek ve Bakım Sağlamak — İş arkadaşları, müşteriler veya hastalar gibi başkalarına kişisel yardım, tıbbi bakım, duygusal destek veya diğer kişisel bakımları sağlamak.
%72
Karar Alma ve Sorun Çözme — En iyi çözümü seçmek ve sorunları çözmek için bilgileri analiz etmek ve sonuçları değerlendirmek.
%68
Yaratıcı Düşünme — Sanatsal katkılar da dahil olmak üzere yeni uygulamalar, fikirler, ilişkiler, sistemler veya ürünler geliştirmek, tasarlamak veya yaratmak.
%67
Yöneticiler, Akranlar veya Astlarla İletişim Kurma — Yöneticilere, iş arkadaşlarına ve astlara telefonla, yazılı olarak, e-posta yoluyla veya şahsen bilgi sağlamak.
%65
Bilgi Edinme — Tüm ilgili kaynaklardan bilgi gözlemleme, alma ve başka şekillerde edinme.
%61
İşleri Organize Etme, Planlama ve Önceliklendirme — İşlerinizi önceliklendirmek, organize etmek ve tamamlamak için belirli hedefler ve planlar geliştirmek.
%61
Çatışmaları Çözme ve Başkalarıyla Müzakere Etme — Şikayetleri ele alma, anlaşmazlıkları çözme, şikayetleri ve çatışmaları çözme veya başka şekillerde başkalarıyla müzakere etme.
%60
Kişilerarası İlişkiler Kurmak ve Sürdürmek — Başkalarıyla yapıcı ve işbirlikçi çalışma ilişkileri geliştirmek ve bunları zaman içinde sürdürmek.
%58
Nesneleri, Eylemleri ve Olayları Tanımlama — Bilgileri kategorilere ayırarak, tahmin ederek, farklılıkları veya benzerlikleri fark ederek ve koşullardaki veya olaylardaki değişiklikleri saptayarak tanımlama.
%57
Genel Fiziksel Aktiviteleri Gerçekleştirme — Tırmanma, kaldırma, denge kurma, yürüme, eğilme ve malzeme taşıma gibi kollarınızı ve bacaklarınızı önemli ölçüde kullanmanızı ve tüm vücudunuzu hareket ettirmenizi gerektiren fiziksel aktiviteleri gerçekleştirme.
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%92
Güvenli bir oyun ortamı sağlamak.
%87
Çocukların oyun aktivitelerini gözlemlemek ve izlemek.
%85
Çocukların günlük aktiviteleri, davranışları ve ilgili konular hakkında ebeveynleri veya velileriyle iletişim kurmak.
%84
Çocukların duygusal ve sosyal gelişimini destekleyin, başkalarını anlamalarını ve olumlu benlik kavramları geliştirmelerini teşvik etmek.
%84
Grup evleri, kreşler, özel işletmeler veya engellilere yönelik okullar gibi kurumsal ortamlarda çocuklara bakım sağlanması.
%83
Oyuncakları ve oyun ekipmanlarını dezenfekte etmek.
%83
Çocukları giydirin ve bezlerini değiştirmek.
%82
Günlük gözlemler, aktiviteler, servis edilen yemekler ve verilen ilaçlarla ilgili bilgiler de dahil olmak üzere, her bir çocukla ilgili kayıt tutmak.
%81
Çocuklarda duygusal veya gelişimsel sorunlara dair belirtileri tespit edin ve bunları anne-babaların veya velilerin dikkatine sunmak.
%80
Çocuklara sağlık ve kişisel alışkanlıklar (yeme, dinlenme, tuvalet alışkanlıkları gibi) konusunda eğitim vermek.
Teknoloji Becerileri
  • Takvim ve planlama yazılımı
  • Bilgisayar tabanlı eğitim yazılımı
  • Masaüstü iletişim yazılımı
  • İnternet tarayıcı yazılımı
  • Çoklu ortam eğitim yazılımı
  • Office paketi yazılımı
  • Proje yönetimi yazılımı
  • Kelime işleme yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Otomobiller veya arabalar — Binek otomobiller
  • Denge veya kaba motor ekipmanı — Tırmanma yapıları
  • Ev tipi çamaşır makineleri — Çamaşır makineleri
  • Ev tipi mikrodalga fırınlar — Mikrodalga fırınlar
  • Ev tipi çamaşır kurutma makineleri — Kurutucular
  • Yangın söndürücüler — Yangın söndürücüler
  • Mobil tıbbi hizmetler ilk yardım çantaları — Acil ilk yardım çantaları
  • Cep telefonları — Cep telefonları
  • Oral veya enteral sıvı ilaç şırıngası — İlaç dozaj şırıngaları
  • Fotokopi makineleri — Fotokopi ekipmanı

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%63
İzleme — İyileştirmeler yapmak veya düzeltici eylemlerde bulunmak amacıyla kendinizin, diğer bireylerin veya kuruluşların performansını izlemek/değerlendirmek.
%60
Hizmet Odaklılık — İnsanlara yardım etmenin yollarını aktif olarak aramak.
%56
Sosyal Algılama — Başkalarının tepkilerinin farkında olmak ve neden öyle tepki verdiklerini anlamak.
%53
Etkin Dinleme — Başkalarının söylediklerine tüm dikkatinizi vermek, vurgulanan noktaları anlamak için zaman ayırmak, uygun durumlarda soru sormak ve uygunsuz zamanlarda sözünü kesmemek.
%53
Koordinasyon — Eylemleri başkalarının eylemlerine göre ayarlamak.
%53
Eleştirel Düşünme — Alternatif çözümlerin, sonuçların veya sorunlara yönelik yaklaşımların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mantık ve muhakeme kullanma.
%53
Konuşma — Bilgiyi etkili bir şekilde iletmek için başkalarıyla konuşmak.
%50
Aktif Öğrenme — Yeni bilgilerin hem mevcut hem de gelecekteki problem çözme ve karar alma üzerindeki etkilerini anlamak.
%50
Karmaşık Problem Çözme — Karmaşık problemleri belirlemek ve ilgili bilgileri inceleyerek seçenekleri geliştirmek ve değerlendirmek ve çözümler uygulamak.
%50
Talimat vermek — Başkalarına bir şeyin nasıl yapılacağını öğretmek.
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%68
Müşteri ve Kişisel Hizmet — Müşteri ve kişisel hizmetler sağlama prensipleri ve süreçleri bilgisi. Buna müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, hizmetler için kalite standartlarının karşılanması ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi dahildir.
%63
İngilizce Dili — Kelimelerin anlamı ve yazımı, kompozisyon kuralları ve dil bilgisi dahil olmak üzere İngilizce dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi.
%59
Eğitim ve Öğretim — Müfredat ve öğretim tasarımı, bireylere ve gruplara yönelik öğretim ve eğitim ile öğretim etkilerinin ölçülmesi için ilke ve yöntemler bilgisi.
%55
Kamu Güvenliği ve Emniyeti — İnsanların, verilerin, mülkün ve kurumların korunması için etkili yerel, eyalet veya ulusal güvenlik operasyonlarını teşvik etmek amacıyla ilgili ekipman, politikalar, prosedürler ve stratejiler hakkında bilgi.
%51
Psikoloji — İnsan davranışı ve performansı bilgisi; yetenek, kişilik ve ilgi alanlarındaki bireysel farklılıklar; öğrenme ve motivasyon; psikolojik araştırma yöntemleri; davranışsal ve duygusal bozuklukların değerlendirilmesi ve tedavisi.
%47
Yönetim ve İdare — Stratejik planlama, kaynak tahsisi, insan kaynakları modellemesi, liderlik tekniği, üretim yöntemleri ve insan ve kaynakların koordinasyonunda yer alan iş ve yönetim prensipleri bilgisi.
%40
Personel ve İnsan Kaynakları — Personel alımı, seçimi, eğitimi, tazminatı ve yan hakları, işçi ilişkileri ve müzakereleri ile personel bilgi sistemlerine ilişkin ilke ve prosedür bilgisi.
%37
Matematik — Aritmetik, cebir, geometri, kalkülüs, istatistik ve bunların uygulamaları bilgisi.
%36
İdari — Kelime işleme, dosya ve kayıt yönetimi, stenografi ve transkripsiyon, form tasarımı ve işyeri terminolojisi gibi idari ve ofis prosedürleri ve sistemleri hakkında bilgi.
%30
Bilgisayarlar ve Elektronik — Devre kartları, işlemciler, çipler, elektronik ekipmanlar ve uygulamalar ve programlama dahil olmak üzere bilgisayar donanımı ve yazılımı hakkında bilgi.
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%72
Sözlü Anlama — Konuşulan sözcükler ve cümleler aracılığıyla sunulan bilgi ve fikirleri dinleme ve anlama yeteneği.
%69
Sözlü İfade — Bilgi ve fikirleri konuşarak başkalarına aktarabilme yeteneği.
%66
Sorun Duyarlılığı — Bir şeyin yanlış olduğunu veya yanlış gitme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebilme yeteneği. Sorunu çözmeyi içermez, yalnızca bir sorun olduğunu fark etmeyi içerir.
%53
Tümdengelimli Muhakeme — Genel kuralları belirli sorunlara uygulayarak mantıklı cevaplar üretebilme yeteneği.
%53
Uzak Görüş — Uzaktaki detayları görebilme yeteneği.
%53
Konuşma Tanıma — Başka bir kişinin konuşmasını tanımlama ve anlama yeteneği.
%53
Yazılı Anlama — Yazılı olarak sunulan bilgi ve fikirleri okuyup anlama yeteneği.
%50
Kategori Esnekliği — Şeyleri farklı şekillerde birleştirmek veya gruplamak için farklı kural kümeleri üretme veya kullanma yeteneği.
%50
Fikirlerin Akıcılığı — Bir konu hakkında bir dizi fikir üretebilme yeteneği (fikirlerin sayısı önemlidir, kalitesi, doğruluğu veya yaratıcılığı değil).
%50
Tümevarımsal Muhakeme — Genel kurallar veya sonuçlar oluşturmak için bilgi parçalarını birleştirme yeteneği (görünüşte ilgisiz olaylar arasında ilişki bulmayı içerir).
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%82
Sosyal — İş, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, destek olmayı veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
%44
Geleneksel — İş, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için prosedürleri ve düzenlemeleri takip etmeyi içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işi, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%42
Sanatsal — Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesnelerin ve malzemelerin tasarımına sanatsal prensipler uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, sahne sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
%39
Gerçekçi — İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanması, inşa edilmesi veya onarılması, fiziksel aktivitede bulunulması veya açık havada çalışılması anlamına gelir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işçiliği, ulaşım, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%32
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetme, pazarlık etme, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve yasal durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya danışmanlık yapmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle iş girişimleri, satış, pazarlama/reklamcılık, finans, yönetim/idare, profesyonel danışmanlık, halk önünde konuşma, siyaset veya hukuk ile ilişkilendirilir.
%5
Araştırmacı — Çalışma, cansız nesneleri, canlı organizmaları, hastalıkları veya diğer bozulma biçimlerini veya insan davranışlarını incelemeyi ve araştırmayı içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşam, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmeti alanlarında bulunabilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%83
İlişkiler — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların başkalarına hizmet etmelerine ve iş arkadaşlarıyla dostça ve rekabetsiz bir ortamda çalışmalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar İş Arkadaşları, Ahlaki Değerler ve Sosyal Hizmettir.
%50
Bağımsızlık — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların kendi başlarına çalışıp karar almalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yaratıcılık, Sorumluluk ve Özerkliktir.
%50
Destek — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların arkasında duran destekleyici bir yönetim sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Şirket Politikaları, Denetim: İnsan İlişkileri ve Denetim: Tekniktir.
%39
Başarı — Bu iş değerini karşılayan meslekler sonuç odaklıdır ve çalışanların en güçlü yeteneklerini kullanmalarına izin vererek onlara bir başarı hissi verir. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yetenek Kullanımı ve Başarıdır.
%31
Çalışma Koşulları — Bu iş değerini karşılayan meslekler iş güvenliği ve iyi çalışma koşulları sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Aktivite, Tazminat, Bağımsızlık, Güvenlik, Çeşitlilik ve Çalışma Koşullarıdır.
%28
Tanınma — Bu iş değerini karşılayan meslekler ilerleme, liderlik potansiyeli sunar ve sıklıkla prestijli kabul edilir. Karşılık gelen ihtiyaçlar İlerleme, Yetki, Tanınma ve Sosyal Statü’dür.
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%90
Özdenetim — İş, çok zor durumlarda bile soğukkanlılığı korumayı, duyguları kontrol altında tutmayı, öfkeyi kontrol etmeyi ve saldırgan davranışlardan kaçınmayı gerektirir.
%87
Başkalarına Karşı İlgilenmek — İş, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına karşı duyarlı olmayı, anlayışlı ve yardımsever olmayı gerektirir.
%87
Dürüstlük — İş, dürüst ve etik olmayı gerektirir.
%87
Stres Toleransı — İş, eleştiriyi kabul etmeyi ve yüksek stresli durumlarla sakin ve etkili bir şekilde başa çıkmayı gerektirir.
%86
İşbirliği — İş, işte başkalarıyla iyi geçinmeyi ve iyi huylu, işbirliğine dayalı bir tutum sergilemeyi gerektirir.
%82
Detaylara Dikkat — İş, detaylara dikkat etmeyi ve iş görevlerini tamamlamada titiz olmayı gerektirir.
%81
Güvenilirlik — İş, güvenilir, sorumluluk sahibi ve sorumluluk sahibi olmayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektirir.
%79
Sosyal Yönelim — İş, tek başına çalışmaktansa başkalarıyla çalışmayı tercih etmeyi ve işte başkalarıyla kişisel olarak bağlantı kurmayı gerektirir.
%78
Uyum Sağlayabilme/Esneklik — İş, değişime (olumlu veya olumsuz) ve iş yerinde önemli çeşitliliğe açık olmayı gerektirir.
%75
Bağımsızlık — İş, kişinin kendi iş yapma yollarını geliştirmesini, çok az veya hiç denetim olmadan kendini yönlendirmesini ve işleri halletmek için kendine güvenmesini gerektirir.
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Çocuk bakım uzmanı olarak, çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklemelisiniz.
  2. Bebeklerin ve çocukların günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamalısınız.
  3. Çocuklar için güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlamalısınız.
  4. Eğitici ve eğlenceli aktiviteler planlayarak çocukların öğrenme süreçlerini desteklemelisiniz.
  5. Çocukların gelişimsel aşamalarını izleyerek uygun bakım ve eğitim yöntemlerini uygulamalısınız.
  6. Çocukların beslenme düzenlerini ve sağlık durumlarını takip etmelisiniz.
  7. Çocukların kişisel hijyen alışkanlıklarını kazanmalarına yardımcı olmalısınız.
  8. Ailelerle düzenli olarak iletişim kurarak çocukların gelişimi hakkında bilgi paylaşmalısınız.
  9. Çocukların duygusal ihtiyaçlarını anlayarak onlara sevgi ve güven ortamı sunmalısınız.
  10. İlk yardım bilgisine sahip olmalı ve acil durumlarda hızlı ve etkili müdahalelerde bulunmalısınız.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.