Öğrenme stili çok titizlikle belirlenmesi gereken bir konudur. Bu noktada BÖTE gibi kapsamlı öğrenme stili test ve envanterlerimiz mevcuttur. Toplu ya da bireysel uygulanabilir. Farklı yaş seviyelerine uygun versiyonlarımız mevcuttur.
Başarısız değilim, farklıyım!
Öğrenme tercihini bilmek sadece derslerde başarılı olmaya yardımcı olmaz. Öğrenme tercihi aslında kişilerin kendilerini tanımalarını ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmalarını sağlar. Öğrenme tüm yaşam boyunca devam eder. Bu yüzden öğrenme tercihleri sadece okul sıralarında değil iş dünyasında da başarılı olabilmek için bir anahtardır. Kendi zayıf ve güçlü yanlarını bilen kişi çalışmalarını düzenlerken kendi kurallarını oluşturabilir ve kendini
yönlendirebilir. Bir kişiyi yaşamda öne çıkaran nokta farklılıklarıdır. Farklılıklarını avantaja çeviren kişiler için başarılı olmak tesadüf değildir. Farklılığıyla başarılı olanlardan olmak istiyorsanız siz de öğrenme tercihinizi keşfedin.
Günümüz eğitim dünyasının çalışanları olan bizler , gelişen teknolojiyle birlikte değişim geçiren çocuklardan sık sık “Hiçbir şey anlamıyorum”, “Bu konu çok sıkıcı”, “Neden ders çalışmak zorundayım”, “Ders çalışmak istemiyorum”… tarzında sözler işitiriz. Onların ders çalışabilmesi için öncelikle bu düşüncelerle baş etmesi gerekir. Bir de öğretmenlerin ve ailesinin ders çalışmak ile ilgili söylediği sözler gelir aklına: “Ancak düzenli ders çalışırsan başarılı olursun”, “Gece vakti ders çalışılmaz”, ” Ders masa başında çalışılır”, “Televizyon seyrederek ya da müzik dinleyerek ders çalışılmaz”. Ancak bu kurallar pek çok öğrenci için doğru değildir. Başarılı olmak için iletilen ders çalışma kuralları bazı öğrenciler için başarısızlığın sebebidir.
“Başarı” ya Giden Yol Bireysel Öğrenme Tercihlerini Bilmekle Başlar
Öğrenme tercihi; her kişinin zor ve yeni bilgilere konsantre olma, işleme, sindirme ve hatırlama yoludur.
Ders çalışma ve öğrenme ile ilgili yaygın olan görüşün aksine değişmez kurallar yoktur. Herkesin ders çalışma kuralları farklıdır ve kendine özeldir. Bir kişinin en iyi ve en kolay öğrendiği yol onun öğrenme tercihidir. Öğrenme tercihimizi yani nasıl öğrendiğimizi bilirsek başarı da o oranda artar. Öğrenme tercihi kişilerin öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ve çalışma verimliliğini etkiler. Öğrenme tercihine uygun olarak ders çalışan ve ders anlatılan kişilerin öğrenmeye yönelik ilgilerinin ve başarılarının arttığı görülmüştür. Önemli olan hiçbir öğrenme tercihinin diğerinden daha iyi ya da kötü olmadığının bilinmesidir. Sadece farklı öğrenme tercihleri vardır. Farklılıklarının bilincine varan ve öğrenme tercihlerini belirleyen kişiler farklılıklarını güçlü özellikleri olarak kullanıp bu farklılığı avantaja dönüştürebilirler.
Bireysel Öğrenme Tercihleri Envanteri (BÖTE)
Öğrenme tercihlerini sağlıklı olarak belirleyebilmek için pek çok bilimsel envanter geliştirilmiştir. Bilimsel envanterler öğrencilere, öğretmenlere ve velilere net ve objektif bilgiler sunması açısından önemlidir. Bireysel Öğrenme Tercihi Envanteri öğrencilerin öğrenme tercihlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Dr. Rita Dunn’ın geliştirdiği modeli temel alan Bireysel Öğrenme Tercihi Envanteri öğrenme ve ders çalışma yöntemleri ile ilgili pek çok
etken ve uyarıcıyı inceler.
BÖTE Raporunda Aşağıdaki Alanlara Yönelik Tespitler Bulunmaktadır:
- Beyin Baskınlığı
- Sağ Beyin-Sol beyin
- Düşünme Biçimleri
- Bütüncül-Analitik
- Bilgiyi Algılama Yolları
- Görsel
- İşitsel
- Kinestetik
- Fiziksel İhtiyaç ve Ortam Tercihleri
- Ses-Gürültü Düzeyi
- Aydınlatma Düzeyi
- Isı Düzeyi
- Çalışma Ortamının Düzeni
- Atıştırma İhtiyacı
- Sosyal Özellikler
- Çalışma Saatleri Tercihi
- Çalışma Grupları Tercihi
- Ders Çalışmaya Başlama Davranışı
- Zorluklar Karşısında Tutum
- Otorite ile Çalışma Tercihi
- Birden Fazla İş Yapma/Yapamama
- Ders Çalışmada Süreklilik / Konsantrasyon