ASİSTAN HEKİM

Genellikle bir hekimin gözetiminde, bir hekim tarafından gerçekleştirilen sağlık hizmetlerini sunmak. Tam fiziksel muayene yapın, tedavi sağlayın ve hastalara danışmanlık yapın. Bazı durumlarda ilaç yazabilir. Hekim asistanlarına yönelik akredite bir eğitim programından mezun olmalıdır.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

S,I,C (Sosyal, Araştırmacı, Geleneksel)

ÇALIŞMA ORTAMI

Hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Yok (Hasta muayenesi ve tedavi sürecinin doğrudan katılım gerektirmesi nedeniyle)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

İstikrarlı Büyüme (Sağlık hizmetlerine olan talebin artması ve tıbbi uzmanlık gereksinimlerinin yükselmesi nedeniyle)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
%100  Her gün Yüz Yüze Tartışmalar – Bu işteki bireylerle veya ekiplerle ne sıklıkla yüz yüze tartışmalar yapmanız gerekiyor?
%97  Her gün Elektronik Posta — Bu işte elektronik postayı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?
%92  Başkalarıyla sürekli temas Başkalarıyla İletişim – Bu iş, çalışanın bunu gerçekleştirmek için başkalarıyla (yüz yüze, telefonla veya başka şekilde) iletişim halinde olmasını ne kadar gerektiriyor?
%81  Son derece önemli
%19  Çok önemli
Kesin veya Doğru Olmanın Önemi — Bu işi gerçekleştirirken çok kesin veya son derece doğru olmak ne kadar önemlidir?
%84  Her gün
%14  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
Telefon — Bu işte ne sıklıkla telefon görüşmesi yapıyorsunuz?
%89  Her gün Hastalığa veya Enfeksiyonlara Maruz Kalma — Bu iş ne sıklıkla hastalıklara/enfeksiyonlara maruz kalmayı gerektiriyor?
%73  Çok fazla özgürlük
%27  Biraz özgürlük
Karar Verme Özgürlüğü — İş, denetim olmaksızın ne kadar karar verme özgürlüğü sunuyor?
%78  Çok önemli sonuçlar
%19  Önemli sonuçlar
Kararların İş Arkadaşları veya Şirket Sonuçları Üzerindeki Etkisi — Kararlarınızın genellikle diğer insanlar üzerinde veya işvereninizin imajı, itibarı veya mali kaynakları üzerinde ne gibi sonuçları olur?
%92  Her gün İç Mekan, Çevresel Kontrollü — Bu iş ne sıklıkla iç mekanda çevresel kontrollü koşullarda çalışmayı gerektiriyor?
%72  Son derece önemli
%25  Çok önemli
Çalışma Grubu veya Ekiple Çalışmak — Bu işte bir grup veya ekipte başkalarıyla birlikte çalışmak ne kadar önemlidir?
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%99
Başkalarına Yardım Etmek ve Onlara Bakmak – İş arkadaşları, müşteriler veya hastalar gibi başkalarına kişisel yardım, tıbbi müdahale, duygusal destek veya diğer kişisel bakımın sağlanması.
%97
Bilgi Alma – İlgili tüm kaynaklardan bilgi gözlemlemek, almak ve başka şekilde elde etmek.
%96
İlgili Bilgiyi Güncellemek ve Kullanmak – Teknik olarak güncel kalmak ve yeni bilgileri işinize uygulamak.
%95
Amirler, Akranlar veya Astlarla İletişim Kurma – Amirlere, iş arkadaşlarına ve astlara telefonla, yazılı olarak, e-postayla veya şahsen bilgi sağlamak.
%95
Bilgilerin Belgelenmesi/Kaydedilmesi — Bilgilerin yazılı veya elektronik/manyetik biçimde girilmesi, kopyalanması, kaydedilmesi, saklanması veya muhafaza edilmesi.
%93
Karar Verme ve Sorunları Çözme – En iyi çözümü seçmek ve sorunları çözmek için bilgileri analiz etmek ve sonuçları değerlendirmek.
%89
Kişilerarası İlişkiler Kurmak ve Sürdürmek : Başkalarıyla yapıcı ve işbirliğine dayalı çalışma ilişkileri geliştirmek ve bunları zaman içinde sürdürmek.
%87
Veri veya Bilginin Analiz Edilmesi — Bilgiyi veya verileri ayrı parçalara bölerek bilginin altında yatan ilkeleri, nedenleri veya gerçekleri belirlemek.
%87
Başkaları İçin Bilginin Anlamını Yorumlamak – Bilginin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılabileceğini tercüme etmek veya açıklamak.
%85
Nesneleri, Eylemleri ve Olayları Tanımlama – Bilgileri kategorilere ayırarak, tahmin ederek, farklılıkları veya benzerlikleri tanıyarak ve koşullar veya olaylardaki değişiklikleri tespit ederek tanımlamak.
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%99
Hastaların yönetimi ve tedavisi hakkında geçici tanılar ve kararlar vermek.
%98
Normalden sapmalar için tanısal test sonuçlarını yorumlamak.
%98
Doktor onayı ile tedavi veya ilaç reçete etmek.
%98
Sağlık geçmişi, ilerleme notları ve fizik muayene sonuçları dahil olmak üzere hastanın tıbbi verilerini edinmek, derlemek ve kaydetmek.
%98
Fiziksel durumları hakkında bilgi edinmek için hastaları muayene etmek.
%97
Röntgen, elektrokardiyogram ve laboratuvar testleri gibi teşhis testlerini yönetin veya sipariş etmek.
%94
Hastalara reçete edilen tedavi rejimleri, normal büyüme ve gelişme, aile planlaması, günlük yaşamdaki duygusal sorunlar ve sağlığın korunması hakkında talimat vermek ve danışmanlık yapmak.
%88
Enjeksiyonlar, aşılar, dikiş atma, yara bakımı ve enfeksiyon yönetimi gibi terapötik prosedürleri gerçekleştirmek.
%88
Hastane ziyaretlerinde veya ev ziyaretlerinde hastaları ziyaret edin ve gözlemleyin, çizelgeleri güncelleyin, tedavi isteyin ve doktora rapor vermek.
%82
Ameliyat veya karmaşık tıbbi prosedürler sırasında doktorlara yardım sağlamak.
Teknoloji Becerileri
  • Elektronik posta yazılımı
  • Tıbbi yazılım
  • Office paketi yazılımı
  • Elektronik tablo yazılımı
  • Depolama ortamı yükleme yazılımı
  • Video konferans yazılımı
  • Kelime işlem yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Anestezi sinir bloğu kiti veya tepsisi – Kemik iliği biyopsi ekipmanı; Lomber ponksiyon ekipmanı
  • Merkezi venöz kateterler – Merkezi venöz basınç hatları; Subklavyen çizgiler
  • Dağıtım iğneleri veya iğneleri – Aspirasyon iğneleri
  • Baş veya boyun traksiyon malzemeleri – Halo sabitleme cihazları; Maşa çekiş cihazları
  • Hipodermik iğne – Kas içi iğneler; Deri altı hipodermik iğneler
  • Tıbbi ultrason veya doppler veya ekokardiyograf dönüştürücü aksesuarları – Doppler ultrason fetaskopları; Doppler vasküler ekipmanları
  • Oftalmoskoplar veya otoskoplar veya dürbün setleri – Oftalmoskoplar; Otoskoplar
  • Cerrahi kelepçeler veya klipsler veya forsepsler – Arter forsepsleri; Boğa köpeği burun kelepçeleri; Sivrisinek arter forsepsi; Vasküler düz aort klempleri
  • Cerrahi disektörler – Disektör çubukları; Biçerdöver çubukları
  • Cerrahi neşterler veya bıçaklar veya bıçaklar veya trefinler – Neşter bıçakları; Neşter kolları

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%78
Eleştirel Düşünme : Alternatif çözümlerin, sonuçların veya sorunlara yaklaşımların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mantık ve akıl yürütmeyi kullanmak.
%78
Okuduğunu Anlama – İşle ilgili belgelerdeki yazılı cümleleri ve paragrafları anlamak.
%75
Aktif Dinleme : Tüm dikkatini diğer insanların söylediklerine vermek, vurgulanan noktaları anlamak için zaman ayırmak, uygun sorular sormak ve uygunsuz zamanlarda sözünü kesmemek.
%75
Yargılama ve Karar Verme – En uygun olanı seçmek için potansiyel eylemlerin göreceli maliyet ve faydalarını göz önünde bulundurmak.
%75
Hizmet Odaklılık — Aktif olarak insanlara yardım etmenin yollarını arıyoruz.
%75
Sosyal Algılama : Başkalarının tepkilerinin farkında olmak ve neden öyle tepki verdiklerini anlamak.
%75
Konuşma – Bilgiyi etkili bir şekilde iletmek için başkalarıyla konuşmak.
%75
Yazma – Dinleyicilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde yazılı olarak etkili bir şekilde iletişim kurmak.
%72
Aktif Öğrenme : Yeni bilgilerin hem mevcut hem de gelecekteki problem çözme ve karar verme üzerindeki etkilerini anlamak.
%72
Karmaşık Problem Çözme – Seçenekleri geliştirmek, değerlendirmek ve çözümleri uygulamak için karmaşık sorunları tanımlamak ve ilgili bilgileri gözden geçirmek.
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%100
Tıp ve Diş Hekimliği – İnsan yaralanmalarını, hastalıklarını ve şekil bozukluklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için gereken bilgi ve teknikler bilgisi. Buna semptomlar, tedavi alternatifleri, ilaç özellikleri ve etkileşimleri ile koruyucu sağlık önlemleri dahildir.
%95
Biyoloji – Bitki ve hayvan organizmaları, dokuları, hücreleri, işlevleri, karşılıklı bağımlılıkları ve birbirleriyle ve çevreyle olan etkileşimleri hakkında bilgi.
%91
İngiliz Dili – Kelimelerin anlamı ve yazılışı, kompozisyon kuralları ve dilbilgisi de dahil olmak üzere İngilizce dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi.
%89
Psikoloji – İnsan davranışı ve performansı bilgisi; yetenek, kişilik ve ilgilerdeki bireysel farklılıklar; öğrenme ve motivasyon; psikolojik araştırma yöntemleri; ve davranışsal ve duygusal bozuklukların değerlendirilmesi ve tedavisi.
%88
Terapi ve Danışmanlık – Fiziksel ve zihinsel işlev bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu ile kariyer danışmanlığı ve rehberliğine yönelik ilkeler, yöntemler ve prosedürler bilgisi.
%79
Müşteri ve Kişisel Hizmet – Müşteri ve kişisel hizmetlerin sağlanmasına yönelik ilke ve süreçler bilgisi. Bu, müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesini, hizmetler için kalite standartlarının karşılanmasını ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesini içerir.
%74
Eğitim ve Öğretim – Müfredat ve eğitim tasarımı, bireyler ve gruplar için öğretim ve öğretim ve eğitim etkilerinin ölçülmesine ilişkin ilke ve yöntemler bilgisi.
%65
Sosyoloji ve Antropoloji – Grup davranışı ve dinamikleri, toplumsal eğilimler ve etkiler, insan göçleri, etnik köken, kültürler ve bunların tarihi ve kökenleri hakkında bilgi.
%64
Bilgisayar ve Elektronik – Uygulamalar ve programlama da dahil olmak üzere devre kartları, işlemciler, çipler, elektronik ekipman ve bilgisayar donanımı ve yazılımı bilgisi.
%62
Kimya – Maddelerin kimyasal bileşimi, yapısı ve özellikleri ile bunların geçirdiği kimyasal işlemler ve dönüşümler hakkında bilgi. Bu, kimyasalların kullanımını ve bunların etkileşimlerini, tehlike işaretlerini, üretim tekniklerini ve imha yöntemlerini içerir.
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%78
Tümdengelimli Akıl Yürütme – Mantıklı cevaplar üretmek için genel kuralları belirli sorunlara uygulama yeteneği.
%78
Tümevarımsal Akıl Yürütme – Genel kurallar veya sonuçlar oluşturmak için bilgi parçalarını birleştirme yeteneği (görünüşte ilgisiz olaylar arasında bir ilişki bulmayı içerir).
%78
Sözlü Anlama – Konuşulan kelimeler ve cümleler yoluyla sunulan bilgi ve fikirleri dinleme ve anlama yeteneği.
%78
Sorun Duyarlılığı – Bir şeyin yanlış olduğunu veya yanlış gitme ihtimalinin olduğunu söyleme yeteneği. Sorunu çözmeyi gerektirmez, yalnızca bir sorunun olduğunu kabul etmeyi içerir.
%75
Bilgi Sıralaması — Nesneleri veya eylemleri, belirli bir kurala veya kurallar dizisine (örneğin sayı, harf, kelime, resim, matematiksel işlemler) göre belirli bir düzen veya düzende düzenleme yeteneği.
%75
Sözlü İfade – Bilgi ve fikirleri başkalarının anlayabileceği şekilde konuşarak iletme yeteneği.
%75
Konuşma Netliği – Başkalarının sizi anlayabilmesi için net bir şekilde konuşma yeteneği.
%75
Konuşma Tanıma – Başka bir kişinin konuşmasını tanımlama ve anlama yeteneği.
%75
Yazılı Anlama – Yazılı olarak sunulan bilgi ve fikirleri okuma ve anlama yeteneği.
%75
Yazılı İfade – Bilgi ve fikirleri, başkalarının anlayabileceği şekilde yazılı olarak iletme yeteneği.
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%80
Sosyal — Çalışma, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, yardım etmeyi veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
%66
Araştırmacı – Çalışma, cansız nesnelerin, canlı organizmaların, hastalıkların veya diğer sakatlık biçimlerinin veya insan davranışlarının incelenmesini ve araştırmasını içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşamsal, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmetleri alanlarında bulunabilir.
%59
Geleneksel — Çalışma, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için aşağıdaki prosedürleri ve düzenlemeleri içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işleri, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%47
Gerçekçi – İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanmasını, inşa edilmesini veya onarılmasını, fiziksel aktivitede bulunulmasını veya açık havada çalışmayı içerir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işleri, taşımacılık, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%18
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetim, müzakere, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve hukuki durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya tavsiyelerde bulunmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle ticari girişimler, satış, pazarlama/reklam, finans, yönetim/yönetim, profesyonel danışmanlık, topluluk önünde konuşma, siyaset veya hukukla ilişkilendirilir.
%4
Sanatsal – Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesne ve malzemelerin tasarımına sanatsal ilkeleri uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, performans sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%83
İlişkiler — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların başkalarına hizmet sunmasına ve iş arkadaşlarıyla rekabetin olmadığı dostane bir ortamda çalışmasına olanak tanır. İlgili ihtiyaçlar İş Arkadaşları, Ahlaki Değerler ve Sosyal Hizmettir.
%75
Çalışma Koşulları — Bu iş değerini karşılayan meslekler, iş güvenliği ve iyi çalışma koşulları sunar. İlgili ihtiyaçlar Faaliyet, Ücret, Bağımsızlık, Güvenlik, Çeşitlilik ve Çalışma Koşullarıdır.
%72
Başarı — Bu iş değerini karşılayan meslekler sonuç odaklıdır ve çalışanların en güçlü yeteneklerini kullanmalarına olanak tanıyarak onlara başarı hissi verir. İlgili ihtiyaçlar Yetenek Kullanımı ve Başarıdır.
%72
Destek — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların arkasında duran destekleyici bir yönetim sunar. İlgili ihtiyaçlar Şirket Politikaları, Denetim: İnsan İlişkileri ve Denetim: Teknik’tir.
%67
Bağımsızlık : Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların kendi başlarına çalışmasına ve karar vermesine olanak tanır. İlgili ihtiyaçlar Yaratıcılık, Sorumluluk ve Özerkliktir.
%61
Tanınma : Bu iş değerini karşılayan meslekler ilerleme, liderlik potansiyeli sunar ve genellikle prestijli olarak kabul edilir. İlgili ihtiyaçlar İlerleme, Yetki, Tanınma ve Sosyal Statüdür.
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%99
Detaylara Dikkat – İş, iş görevlerini tamamlarken detaylara dikkat etmeyi ve eksiksiz olmayı gerektirir.
%99
Başkaları İçin İlgilenmek – İş, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına duyarlı olmayı ve işte anlayışlı ve yardımcı olmayı gerektirir.
%97
Dürüstlük — İş dürüst ve etik olmayı gerektirir.
%96
Güvenilirlik — İş güvenilir, sorumlu ve güvenilir olmayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektirir.
%94
İşbirliği — İş, işteki diğer kişilerle iyi geçinmeyi ve iyi huylu, işbirlikçi bir tutum sergilemeyi gerektirir.
%93
Stres Toleransı – İş, eleştiriyi kabul etmeyi ve yüksek stresli durumlarla sakin ve etkili bir şekilde baş etmeyi gerektirir.
%92
Analitik Düşünme — İş, işle ilgili sorunları ve sorunları çözmek için bilgileri analiz etmeyi ve mantığı kullanmayı gerektirir.
%90
Kendini Kontrol Etme — İş, çok zor durumlarda bile soğukkanlılığı korumayı, duyguları kontrol altında tutmayı, öfkeyi kontrol etmeyi ve saldırgan davranışlardan kaçınmayı gerektirir.
%87
Uyum Sağlayabilirlik/Esneklik — İş, değişime (olumlu veya olumsuz) ve işyerindeki önemli çeşitliliğe açık olmayı gerektirir.
%85
Başarı / Çaba – İş, kişisel olarak zorlayıcı başarı hedefleri oluşturmayı ve sürdürmeyi ve görevlerin üstesinden gelmek için çaba göstermeyi gerektirir.
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Asistan hekim olarak, deneyimli hekimlerin gözetiminde hasta bakımı sağlamalısınız.
  2. Klinik gözlem yaparak, teşhis ve tedavi süreçlerini öğrenip uygulamalısınız.
  3. Uzun çalışma saatlerine ve nöbetlere uyum sağlayabilmelisiniz.
  4. Hastaların sağlık durumlarını dikkatlice izleyip, gerekli tıbbi müdahaleleri gerçekleştirmelisiniz.
  5. Güçlü iletişim becerilerine sahip olmalısınız, çünkü hastalarla, aileleriyle ve diğer sağlık profesyonelleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmalısınız.
  6. Teorik bilgilerinizi pratik uygulamalara dönüştürebilme yeteneği önemlidir.
  7. Sürekli olarak tıbbi literatürü takip edip, güncel tedavi yöntemlerini öğrenmelisiniz.
  8. Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve sağlık ekibi ile uyum içinde çalışabilmelisiniz.
  9. Stresli ve yoğun iş ortamlarında soğukkanlı kalabilmeli ve hızlı karar verebilmelisiniz.
  10. Hasta gizliliği ve etik kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmalısınız.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.