LGS ya da resmi adıyla “Sınavla öğrenci alacak orta öğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav” sonuçları daha önce açıklanmıştı. Sınava ait sayısal bilgiler de geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ayrıntılı dosyaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Yayınlanan kılavuzdaki bilgiler daha önceki yıllarda TEOG öncesi dönemdeki verilere benzer şekilde hazırlanmış. Türkiye’de ilk önce Rehberlik Akademisi farkıyla sizler için bu istatistikleri yorumlamaya çalıştık.
Türkiye’nin 2018 LGS Sınav Ortalaması 237,42
Tablo 3’e bakıldığında en başarılı okullar Özel Okullar olmuş. Ancak İmam Hatip okullarının da ortalamasının normal Ortaokullardan daha iyi olduğu göze çarpıyor .
Bu tabloya bakıldığında sadece doğru üzerinden ortalama paylaşıldığı görülüyor. TEOG öncesi yıllarda ders bazında net ortalamalar yani yanlışların 3te1’inin doğrulardan çıkarılmış halinin ortalaması ile her derse ait standart sapmalar da paylaşılıyordu. Sizler için derslerin net üzerinden tahmini ortalamalarını gösteren bir tablo hazırladık.
Yanlış ortalamalarını tahmin ederek yaptığımız bu çalışmadaki veriler gerçek değerleri vermeyecektir, ancak uzmanlara göre çok da farklı bir tablo beklenmiyor. 8.sınıf öğrencilerimizin Matematik ortalamaları buradaki tahminden bile düşük olabilir. 20 soruda yaklaşık 1,5 ortalama %7,5 – 8 arası bir Matematik başarı oranından bahsetmek mümkün. Sınavın güvenirlik ve ayırt edicilik tablolarına bakıldığında yine en düşük verilerin Matematikte olduğunu görüyoruz. (Güvenirlik %70’in altında)
Kız öğrenciler, Erkek öğrencilerden daha başarılı
Kız öğrenciler Matematik hariç diğer tüm ders ortalamalarında erkeklerden daha başarılı, Sözel derslerde aradaki fark %10’lara varırken, Fen Bilimlerinde kızlar %3 daha başarılı olmuş.
Erkek öğrenciler uzmanlaşmada daha başarılı
Kız öğrencilerin ortalamadaki başarısına rağmen ,tam puan çıkaran 18 öğrenciden 14’ünün erkek olması da dikkat çekici bir istatistik. Bu 18 öğrenciden 14 tanesi özel okul öğrencisi iken 4 tanesi de devlet okulu öğrencisi.
Türkiye’de Matematik testinden tam yapan sadece 83 öğrenci var.
Sınava girenlerin yaklaşık %47si Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm soruları doğru olarak cevaplamış. Bu oran T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde yaklaşık %24 iken , İngilizce dersinde de yaklaşık %11lerde. Matematikte tüm soruları doğru yapan 83 öğrenci ise böylesine zor bir testte gerçekten büyük başarıya imza atmış görünüyor.
İngilizce Testinin Puan Dağılımı Dikkat Çekiyor
İngilizce testinin puan dağılımına bakıldığında ise testi tam yapanların sayısının 7,8,9 doğru yapan öğrencilerden bile daha fazla olduğu görülüyor. İki yana çarpık bir grafiğin görülmesi puanlarda dengesiz bir dağılımın olduğunu gösteriyor. Bu da devlet okulları ile özel okulları arasındaki İngilizce farkından olmuş olabilir. Tam yapan öğrencilerin çoğunluğunun özel okullardan olması büyük bir olasılık. Hatta 8 ve 9 net yapan öğrenciler içinde de özel okul yüzdesi oldukça fazla gibi gözüküyor. Devlet okullarındaki öğrenciler için ise daha çok 3 ile 7 net arasında yığılmışlar yorumu yapmak mümkündür.
MEB ders bazında net ortalamalarını ve standart sapmalarını da açıklayabilir.
Önümüzdeki günlerde bakanlığın derslerin net ortalamalarını ve standart sapmalarını da açıklamaları bekleniyor. Güncel veriler yayınlandığında 2018-2019 yılı için LGS Puan Hesaplamasını da sizlere daha net olarak sunabileceğiz.